Veel gestelde vragen cursus Optimist
Welke kleding wordt er gedragen tijdens de cursus?
De kinderen kunnen de dag of ochtend voor aanvang al een kort wetsuit komen halen zodat ze omgekleed naar de les kunnen komen. Het wetsuit mag de hele lesperiode mee naar huis genomen worden. Het wetsuit kan ook vlak voor de les opgehaald worden mocht er er eerder geen mogelijkheid zijn.
De kinderen hebben zelf waterschoenen nodig en een regenjas en regenbroek als extra bescherming tegen de wind als het wat kouder is.
Wij zorgen voor een zwemvest, dit moet altijd gedragen worden.
Is er een pauze en moet er eten en drinken meegenomen worden?
Tijdens iedere les is er een pauze op de kant bij de zeilschool of op een eiland. Wij nemen altijd limonade mee. Als de kinderen zelf gewend zijn iets te eten of iets anders te drinken tussendoor kan dit aan het begin van de les met de instructeur meegegeven worden.
Hoe groot zijn de groepen?
Er zijn maximaal 5 kinderen in 5 Optimisten die begeleid worden door 1 instructeur in een motorboot. Er zijn meerdere groepjes tegelijk op het water.
Hoe ziet een eerste zeilles er ongeveer uit?
De instructeurs wachten de kinderen en de ouders op aan de waterkant. Er wordt kennis gemaakt. Ouders hebben de mogelijkheid bijzonderheden met de instructeur te bespreken.
Als iedereen aanwezig is wordt er gestart met de les. De ouders kunnen nog even van een afstandje kijken als ze dit willen.
In de les onder andere het volgende:
Uitgebreide voorstelronde waarin iedereen kan vertellen wat ze al weten over zeilen.
Oefenen met optuigen van de Optimisten die dan nog op de kant staan.
Om de beurt nog op de kant in een Optimist om te oefenen hoe het werkt met sturen.
Met zijn allen in de motorboot met de Optimisten op sleeptouw op zoek naar een rustig plekje.
Om de beurt naast de motorboot in de Optimist oefenen om een baantje tussen boeien te zeilen.
Als het lukt iedereen het water op en lekker zeilen, de motorboot blijft dicht in de buurt.
Tussendoor een pauze op het eiland waar ook de theorie wordt geoefend.
Aan het einde van de les afhankelijk van de wind zelf terug zeilen of op sleep achter de motorboot.
Alles weer netjes aftuigen, opruimen en nabespreken.
Gaan de lessen door bij slecht weer?
We proberen de lessen zo lang mogelijk door te laten gaan. Bij veel wind kunnen we op zoek gaan naar een luwte op het water, regen merken de kinderen vaak niet eens op. Bij storm, mist of onweer kunnen we (een deel van) de les binnen aan theorie besteden. Als we meerdere lessen het water niet op kunnen, zullen we de les in overleg proberen te verplaatsen. Lukt dit niet, geven we voor de gemiste les geld terug.
Stel, mijn kind vind het echt niet leuk?
Gelukkig komt dit zelden voor, maar het kan gebeuren. We zien de eerste les van een cursus altijd als een proefles, blijkt na deze les dat dit echt niets voor uw kind is, zullen we het resterende lesgeld terug geven. We gaan er wel van uit dat de intentie er is om aan de hele cursus mee te doen.
Kunnen de kinderen zelfstandig zeilen na een zeilcursus?
Tijdens de cursus wordt de basis van het zeilen aangeleerd. Het echte leren gebeurt vooral door daarna heel veel te zeilen. Normaal gesproken kan een kind bij weinig wind zelfstandig het water op om verder te oefenen. Het blijven kinderen, toezicht door een ouder vanaf de kant of uit een boot of kano is erg belangrijk. Een vervolgcursus is een goede manier om onder begeleiding verder te oefenen en weer nieuwe dingen bij te leren.
Mijn kind is 7 en kan zwemmen, is dit te jong voor de cursus?
Ieder kind is verschillend. Als een kind niet angstig is aangelegd, misschien wel oudere broers zussen heeft die al kunnen zeilen, niet al te klein is en zelf vooral veel zin heeft om te gaan zeilen dan is het het proberen waard. De eerste les is een proefles, blijkt dit echt niet te gaan dan geven wij het resterende lesgeld terug.
Mijn kind is 10 jaar en heeft al meerdere opti cursussen gedaan, kan hij al naar de cursus Pico?
De cursus Laser Pico is al wat meer op oudere kinderen gericht en gaat wat sneller dan de cursus Optimist. Daarnaast is er genoeg gewicht nodig om de wiebelige boten bij veel wind recht te houden. In sommige gevallen is het handiger om toch nog door te gaan in de Optimist waarbij de overstap naar Pico later makkelijk zal zijn. In overleg met de instructeur wordt er gekeken of meedoen aan de cursus Pico raadzaam is.
Hoe worden de groepen ingedeeld?
Er wordt gekeken naar leeftijd, taal, familieleden of vrienden die ook meedoen en of de kinderen al eerder een cursus hebben gedaan. De groepjes hebben maximaal 5 kinderen met een eigen instructeur. Tijdens de pauze verzamelen alle kinderen zich op 1 plek zodat iedereen elkaar weer tegen komt. Als er familieleden aan een andere cursus meedoen, zorgen wij ervoor dat deze op dezelfde dagdelen is.
Krijgen de kinderen een diploma?
Iedereen krijgt aan het einde van de cursus een vorderingsstaat. Deze worden uitgedeeld tijdens een echte diploma uitreiking. Het is leuk als de ouders de laatste les hiervoor wat eerder aanwezig zijn aan het einde van de les. Op het vorderingsstaat staat wat de kinderen allemaal behandeld hebben in de les en of ze dit al zelfstandig kunnen. Als je al eerder een cursus hebt gevolgd ga je op voor het volgende papiertje.